Европейската комисия предлага през 2019 г. в ЕС да се премахне сезонната

...
Европейската комисия предлага през 2019 г. в ЕС да се премахне сезонната
Коментари Харесай

Брюксел предлага край на местенето на стрелките от догодина

Европейската комисия предлага през 2019 г. в Европейски Съюз да се отстрани сезонната промяна на часовото време, като на страните членки се даде опция да решат един път вечно кое часово време желаят да ползват като непрекъснато — лятното или зимното.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи в своята тирада за положението на Съюза: „ От трибуната всички твърдим, че желаеме да действаме огромно по значимите въпроси и непретенциозно по маловажните. Ако обаче законодателството на Европейски Съюз диктува на жителите да реалокират часовниците си два пъти годишно, никой няма да ни ръкопляска. Днес Комисията предлага това да се промени. Смяната на часовото време би трябвало да се отстрани. Държавите членки следва да решат сами кое часово време ще ползват като непрекъснато — лятното или зимното. Това е въпрос на субсидиарност. Очаквам Парламентът и Съветът да се причислят към това мнение и да намерят решения, които работят за нашия вътрешен пазар. Времето ни изтича “.

Законодателното предложение има за цел да подсигурява, че възможните промени ще се координират сред прилежащите страни, тъй че да се резервира вярното действие на вътрешния пазар и да се избегне възможна фрагментация, която може да възникне, в случай че някои страни членки прекратят промяната на часовото време, а други продължат да я ползват.

С днешното си законодателно предложение Комисията:

предлага сезонната промяна на часовото време да се отстрани в целия Европейски съюз;

дефинира явен и къс график за влизане в действие на промените;

предизвиква консултациите на национално и европейско ниво, посредством които да се обезпечи съгласуван метод сред страните членки.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР